Mi van az üvegben?
Abszint (Absinth) – az iparszerű szeszgyártás történetében legmagasabb (legális), 60-80 %-os alkoholtartalommal előállított (zöld vagy színtelen) ital: fehér ürömfű (artemisia absinthium) és egyéb fűszernövények, valamint desztillált alkohol keveréke. A XX. század elején (kábítószerjellegű és addiktív káros hatására hivatkozva) szinte az egész világon betiltották. Az ezredfordulóra részben rehabilitálták; ma már az Európai Unióban - igaz korlátozott tujontartalommal - ismét forgalmazható.
Advokat (Advocat, Avocat, Advocaat, Advokaat) – fűszeres gabonapálinkán alapuló holland tojáslikőr, alkoholtartalma min. 14 % (e kifejezést ma már általánosságban is használják a tojáslikőrök megnevezésére)
Akvavit (Aquavit) – köményízű, dán gabonapálinka, alkoholtartalma 38-45 % (Ismertebb márkái: Aalborg, Bommerlunder, Kronenkreuz, Malteserkreutz)
Allasch – gabona- vagy burgonyaszesz-alapú köménypálinka, vagy köménylikőr (nevét a Riga melletti Allasch községről kapta)
Amaretto – olasz, fűszeres mandulalikőr, alkoholtartalma 28 % (e kifejezést ma már általánosságban is használják a mandulalikőrök megnevezésére)
Amer Picon – francia, kesernyés aperitif, alkoholtartalma 30 %
Ampelos – magyar vermut
Agmiral – holland köménypálinka
Angostura – Venezuelából, illetve Trinidad szigetéről származó, s Angostura cserjével ízesített keserű, (főleg száraz) italok aromásítására használják, alkoholtartalma cca. 40 %
Anisette – francia ánizslikőr, alkoholtartalma legalább 30 %
Aperol – rebarbaraalapú gyomorkeserű, alkoholtartalma 11 %
Applejack – amerikai, érlelt almapálinka
Aqua D'oro – olasz rozmaringlikőr
Armagnac – fahordóban érlelt francia borpárlat (Ismertebb márkái: Chabot, Janneau, Marquis de Montesquieu, Sempé) bővebben
Arrak (Arrack) – rizsből és cukornádból (vagy pálmalevélből) készült kelet-ázsiai pálinka, alkoholtartalma cca. 45 %
Becherovka – keserű, cseh fűszerlikőr, nevét Josepf Becher patikusról kapta
Benedictine – aranysárga normandiai keserűlikőr, alkoholtartalma 43 %
Bernina-Bitter – svájci aperitif
Bierbrand – sörpárlat, alkoholtartalma min. 38 %
Bitter Lemon – a limette (lime, zöldcitrom) héjából készült kinintartalmú, alkoholmentes ital (hasonló jellegű a Bitter Orange, illetve a Bitter Grapefruit is)
Boonekamp – holland gyomorkeserű, alkoholtartalma 48 %
Borovicka – szlovák borókapálinka, alkoholtartalma 38-40 %
Brandy – borpárlat, alkoholtartalma min. 36 % (receptekben olyankor jelent pálinkát, ha a nevében megkülönböztető jelzőként valamilyen <nem szőlő> gyümölcs <elsősorban: szilva, narancs, sárgabarck, cseresznye, feketeribiszke> szerepel) bővebben
Byrrh – francia, boralapú aperitif, alkoholtartalma 18 %
Cachaça – brazil cukornádpálinka
Calvados – érlelt, normandiai almaborpárlat, alkoholtartalma 42 %
Campari – gyógynövényekkel és füvekkel ízesített kesernyés olasz aperitif, alkoholtartalma 27 %, jéggel és szódával szokás felszolgálni
Campari Soda – Campari Bitter és szódavíz 4:6 arányú keveréke
Cape Corse – francia aperitif, alkoholtartalma 15-20 %
Carlsberg – keserű fűszerlikőr
Carpano – olasz vermut
Cassis – svájci ribizlipálinka, alkoholtartalma 40-45 %; vagy francia feketeribizli-likőr; vagy ribizliszirup (e kifejezést ma már általánosságban is használják a feketeribizke-likőrök megnevezésére)
Centerbe – olasz fűszeres likőr
Chambery – francia vermut
Champagne – francia, palackban erjesztett pezsgő bővebben
Chanelle – fahéjízesítésű likőr
Charleston Follies – különféle gyümölcsökből komponált likőr
Chartreuse – francia fűszerlikőr (sárga/édes vagy zöld/száraz), alkoholtartalma 43-55 %
Chatenét (Chastenet) – francia vermut
Cherry brandy – cseresznyelikőr vagy -pálinka, alkoholtartalma min. 25 % (e kifejezést meggypárlatok és -likőrök megnevezésére is használják)
China Martini – keserűlikőr, alkoholtartalma 31 %
Cider (Cidre) – könnyű, legtöbbször szénsavas almabor
Cinzano – olasz (cég és) vermutcsalád
Cinzano Bitter – kesernyés olasz aperitif
Citronelle – citromszirup
C.L.O.C. – dán köménylikőr
Cognac – fahordóban érlelt borpárlat, alkoholtartalma 40 % (Ismertebb márkái: Courvoisier, Hennessy, Martell, Remy Martin) bővebben
Cointreau – narancshéjjal ízesített, színtelen francia likőr, alkoholtartalma 40 %
Cream – önmagában tejszínt jelent, de valamely ital nevével együtt az abból készült - tejet vagy tejszínt tartalmazó - krémlikőr elnevezése, pld. Kahlúa Cream vagy Drambuie Cream
Cream of Coconut – alkoholmentes kókuszdiókrém, italok édesítésére és aromásítására használják
Créme de ... – sűrű, nagy cukortartalmú, többnyire borpárlatra épülő likőrök, a nevükben is megjelenő ízesítéssel, alkoholtartalmuk legalább 25 %
Cynar – articsóka alapú keserű aperitif, alkoholtartalma 16,5 %
Curaçao – Curaçao szigetéről származó, holland, borpárlat-alapú narancslikőr (kék, fehér, zöld, piros, vagy narancsszínű)
Donnler – svájci gyomorkeserű
Drambuie – skót whisky-mézlikőr, alkoholtartalma 40 %
Dubonnet – francia, vörösbor-alapú aperitif, alkoholtartalma 18 %; tisztán vagy szódával szolgálják fel
Eau-de-vie de biere – francia sörpárlat, alkoholtartalma min. 38 %
Eau-de-vie de marc – francia törkölypálinka
Eau-de-vie de poire – francia körteborpárlat
Enzian (Gentian) – az Alpok vidékén az encián gyökeréből nyert párlat, alkoholtartalma 40-50 %; hűtve szolgálják fel
Fernet Branca – egy milánói cég gyomorkeserűje, alkoholtartalma 45 %
Forbidden-Fruit – naranccsal és grapefruittal ízesített likőr
Fox bitter – svájci aperitif
Galliano – olasz fűszerlikőr, alkoholtartalma 35 %
Gancia – olasz vermut
Genever (Geniévre, Geniever, Jenever) – borókával és egyéb fűszerekkel vagy gyümölccsel ízesített, érlelt gabonapálinka, alkoholtartalma 38-43 %
Gin – angol gabonapárlat, melyet árpából, rozsból készítenek és borókával, valamint más fűszerekkel ízesítenek, alkoholtartalma 38-45 % (Ismertebb márkái: Booth, Gordon's, Burnet, Seager, Seagram's, Nikolsen, Beefeater, Walker, Steinhäger) bővebben
Ginger Ale – gyömbérízű limonádé
Grand Marnier – francia, borpárlat-alapú narancslikőr, alkoholtartalma 40 %
Grappa – olasz törkölypálinka, alkoholtartalma 40-46 %
Grenadine – piros szeszmentes gránátalma-szirup, italok színezésére és édesítésére használják
Griotte – francia cseresznyepálinka
Groseilles Syrup – francia szederszirup
Habzóbor – erjesztett vagy szénsavval dúsított bor bővebben
Half om Half – Curaçaoból és Orange-Bitterből készített holland likőr
Hefebrand – (bor- vagy gyümölcs-) seprőpálinka, alkoholtartalma min. 38 %
Himbeergeist – német málnapálinka, alkoholtartalma 40 %
Hubertus – fűszeres likőr
Irish Mist – ír whiskey-mézlikőr
Isolabella – olasz vermut
Istra bitter – délszláv kesernyés aperitif, alkoholtartalma 32 %
Iva Bitter – alpesi füvekből készült gyomorkeserű
Izarra – francia, mézzel és borpárlattal ízesített likőr, alkoholtartalma 43-45 %
Jägermeister – német gyógynövénylikőr, alkoholtartalma 35 %
Kahlúa – mexikói kávélikőr, alkoholtartalma 26,5 %
Keuck – török kávélikőr, alkoholtartalma 31 %
Kirsberry – dán cseresznyelikőr, alkoholtartalma 25 %
Kirschwasser – német/svájci cseresznyepálinka, alkoholtartalma 40-50 % (meggypárlatokra is használatos elnevezés)
Kontiki – ginből, citromból, grapefruitból készített likőr, alkoholtartalma 22 %
Kümmel – köményes likőr, alkoholtartalma 43 %; erősen hűtve szolgálják fel
Luxardo – olasz cseresznyelikőr
Madeira (Madére) – Madeira szigetéről származó, portugál borkülönlegesség, alkoholtartalma 15-20 % bővebben
Makiza – szilvaszirup
Malaga – spanyol csemegebor, alkoholtartalma cca. 17 %
Malibu – kókusz ízesítésű, édesített fehér rum, alkoholtartalma 21 %
Mandorlata – mandulaszirup
Maraschino – dalmát cseresznyelikőr, eredetileg Maraska-cseresznyéből készítik, alkoholtartalma 30-35 %
Marc – francia almatörköly-pálinka, alkoholtartalma 40-45 %
Martini – olasz (cég és) vermutcsalád, alkoholtartalma 16-18 %
Martini Bitter – kesernyés aperitif, alkoholtartalma 25 %
Marsala – szicíliai édes bor, alkoholtartalma 15-20 %
Mastic – görög ánizslikőr, alkoholtartalma 38-40 %; ha vizet adnak hozzá, opálossá, tejszerűvé válik az ánizsolajtól
Mastica – bolgár édeskömény-aperitif
Mazarin – francia keserűlikőr
Mecseki – fűszeres likőr
Metaxa – görög, vörös szőlőből készített, kissé fűszeres brandy, alkoholtartalma cca. 40 % bővebben
Metheglin – malátából és mézből gyártott angol likőr
Mezcal – mexikói agavépálinka, amelyre alapanyagának összetétele, vagy gyártási helye miatt nem használható a tequila elnevezés (Ismertebb márkái: Del Maguey, Lajita, Monte Alban)
Midori – japán dinnyelikőr
Mirabelle – elzászi szilvapálinka, eredetileg Mirabelle-szilvából készítik
Mistra – színtelen, ánizsos likőr, alkoholtartalma min. 40 %
Nocino – zölddió ízesítésű likőr, alkoholtartalma min. 30 %
Noilly-Prat – francia vermut
Orange-Bitter – narancshéj-keserű, (főleg édes) italok aromásítására használják, alkoholtartalma cca. 40 %
Orgeat Syrup – alkoholmentes mandulatejszirup, italok illatosítására használják
Ouzo – görög ánizspálinka, alkoholtartalma 38-50 %; ha vizet adnak hozzá, opálossá, tejszerűvé válik az ánizsolajtól
Pacharán – kökény ízesítésű spanyol gyümölcspárlat, alkoholtartalma min. 25 %
Parfait Amour – fahéjjal és lila virágszirmokkal ízesített likőr
Pastis – ánizsízű aperitif, alkoholtartalma min. 40 %
Pernod – ánizsízű aperitif, alkoholtartalma 40-45 %; ha vizet adnak hozzá, opálossá, tejszerűvé válik az ánizsolajtól
Perry – könnyű, általában szénsavas körtebor
Pisco – agyagedényben érlelt dél-amerikai borpárlat bővebben
Portói – érlelt, portugál csemegebor, alkoholtartalma 16-20 %; nevét Oporto városáról kapta (Ismertebb márkái: Royal Oporto, Sandeman, Fonseca, Cockburn, Ferreira) bővebben
Punch au Rhum – rum alapú likőr
Raki (Rakija) – török, bor- vagy gyümölcs-alapú ánizspálinka, alkoholtartalma 40-50 %
Ramazotti – Ausano Ramazotti által 1815-ben kikevert gyomorkeserű, alkoholtartalma 30 %
Rose’s Lime Juice – limette-szirup, italok édesítésére és aromásítására használják
Rubis – piros cseresznyelikőr
Rum (Ron, Rhum) – cukornádmelasz-párlat, alkoholtartalma 38-54 % (Ismertebb márkái: Bacardi, Captain Morgan, Havanna Club) bővebben
Sambuca – bodzabogyóból és édesgyökérből készített ánizsízű olasz likőr, alkoholtartalma min. 38 %
Sherry (Jerez, Xéres) – spanyol (többnyire száraz) csemegebor, alkoholtartalma 14-25 % (Ismertebb márkái: Amantilando, Hanzanilla, Sandeman, Domecq, Gonzales Byass) bővebben
Sligovica (Slivovitz, Slivovica) – érlelt, délszláv szilvapálinka, alkoholtartalma 40-45 %
Sloe Gin – gin alapú kökénylikőr, alkoholtartalma min. 25 %
Southern Comfort – narancs-barack aromájú whiskeylikőr, alkoholtartalma 40 %
Steinhäger (Schinkenhäger) – borókával ízesített német gabonapálinka, alkoholtartalma 40 %
Strega – olasz gyógynövénylikőr
Szaké (Sake) – japán rizsbor, alkoholtartalma 15-20 %
Tangerinette – francia mandarinlikőr
Tequila – mexikói agavépálinka, alkoholtartalma cca. 45 % (Ismertebb márkái: Sierra, Sauza, Cuervo, Olmeca, Camino Real) bővebben
Tia Maria – rum alapú kávélikőr, alkoholtartalma 31,5 %
Tiffin – tealikőr, alkoholtartalma 35 %
Triple Sec – keserűnarancs héjával ízesített narancslikőr
Underberg – német gyomorkeserű, alkoholtartalma 49 %
Unicum – gyomorkeserű likőr, alkoholtartalma 42 %
Vandermint – csokoládéaromával ízesített holland borsmentalikőr, alkoholtartalma 30 %
Vermut – alkohollal, fűszerekkel, cukorral dúsított csemegebor, alkoholtartalma 16-18 % (Ismertebb márkái: Martini, Cinzano, Carpano, Chambéry, Gancia) bővebben
Vinjak – borpárlat bővebben
Vodka – gabonapálinka, alkoholtartalma 40-75 % (Ismertebb márkái: Wyborowa, Zuborowka, Sztolicsnaja, Moszkovszkaja, Finlandia, Smirnoff, Absolut Vodka) bővebben
Weinbrand – borpárlat, alkoholtartalma min. 36 % bővebben
Whisky (Whiskey) – fahordóban érlelt gabonapálinka, alkoholtartalma 40-45 % (Ismertebb márkái: Ballantinés, Chivas Regal, William Grants, Jack Daniels, J & B, Jim Beam, Black Velvet, Johnnie Walker, Seagram’s) bővebben
Zubrovka – lengyel, bivalyfűvel ízesített vodka
|